Ocena trwania życia bez niepełnosprawności metodą Sullivana - Ostasiewicz, Stanisława (Disability-Free Life Expectancy Calculation by the Sullivan Method, 2011)
W pracy omówiono metodę służącą do oceny zachorowalności i umieralności populacji łącznie. Metoda ta została zaproponowana przez D. Sullivana. Miara agregatowa opracowana przez Sullivana służąca do oceny życia w zdrowiu nazywana jest "przeciętne dalsze trwanie życia bez niepełnosprawności" (Disability-Free Life Expectancy, w skrócie DFLE). Omówiona metoda wykorzystana została do oceny DFLE dla polskiej populacji w 2008 r. W obliczeniach korzystano z danych publikowanych w polskich rocznikach statystycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 111-123
Keywords: niepełnosprawność; przeciętne trwanie życia bez niepełnosprawności; przeciętne trwanie życia; pełne zdrowie; umieralność; potencjalnie utracone lata życia