Odporna analiza szeregów czasowych - Trzpiot, Grażyna (Robust Time Series Analysis, 2011)
Obszar odpornych analiz szeregów czasowych pojawiał się w badaniach statystycznych w ostatnich latach, ostatnie dekady to największa aktywność na tym polu badawczym. Przedstawimy najbardziej powszechne modele szeregów czasowych, następnie typy obserwacji odstających w szeregach czasowych oraz odporną estymację szeregów czasowych. Statystyczny termin "odporny" wykorzystywany jest w znaczeniu odpornej estymacji współczynnika kierunkowego liniowej funkcji trendu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 171-179
Keywords: szeregi czasowe; obserwacje odstające; odporna estymacja