Kształtowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa lokalnego na przykładzie UK-POL Sp. z o.o. - Piwoni-Krzeszowska, Estera; Jędrysiak, Agnieszka (Shaping a Competitive Advantage of a Local Enterprise. An Example of UK-POL Joint Venture, 2011)
W warunkach współczesnej gospodarki rynkowej kształtowanie przewagi konkurencyjnej jest problemem bardzo złożonym. Źródeł jej uzyskiwania należy poszukiwać zarówno w wymiarze egzogenicznym, jak i endogenicznym prowadzonej działalności gospodarczej. Żadne jednak źródło nie gwarantuje osiągnięcia trwałej przewagi konkurencyjnej. Sytuacja ta wymusza na przedsiębiorstwach elastyczne podejście do wykorzystywanego modelu biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 164, s. 114-121
Keywords: przewaga konkurencyjna; elastyczność przedsiębiorstwa; model biznesu; wykorzystywanie okazji; branża tartaczna