Realizacja regionalnej strategii innowacji w hiszpańskim regionie Castilla-Leon - Derlukiewicz, Niki (Implementation of Regional Innovation Strategy in Spanish Region of Castilla-Leon, 2011)
Współcześnie coraz więcej regionów w Unii Europejskiej opracowuje, a następnie wdraża strategiczne dokumenty dotyczące rozwijania innowacyjnej gospodarki, którymi są regionalne strategie innowacji. W artykule przedstawiono istotę regionalnej strategii innowacji oraz zaprezentowano doświadczenie hiszpańskiego regionu Castilla-Leon w zakresie implementacji tego dokumentu. Przedstawiono krótką charakterystykę regionu Castilla--Leon, ogólne cele i założenia regionalnej strategii innowacji opracowanej dla tego regionu oraz opisano zmiany, do jakich doszło w regionie w okresie wdrażania omawianej strategii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 77-85
Keywords: strategia innowacyjna; region; innovation strategy