Obszary pokopalniane Wałbrzycha, przemiany bazy ekonomicznej i struktury przestrzennej miasta - Gonda-Soroczyńska, Eleonora (Post-Mining Areas of Wałbrzych, Changes in the Economic Base and in the Spatial Structure of the Town, 2011)
W opracowaniu zwrócono szczególną uwagę na liczne obszary pokopalniane w Wałbrzychu, które po likwidacji kopalń poddawane są stopniowo procesowi rewitalizacji, oraz na przemiany bazy ekonomicznej i struktury funkcjonalno-przestrzennej miasta. Znaczna ilość terenów po starych kopalniach to nieużytki, które mogłyby być zagospodarowane pod kątem stworzenia przestrzeni publicznych. Wałbrzych został poddany, zwłaszcza w ostatnich dziesięciu latach, niespotykanym przeobrażeniom. Proces likwidacji kopalń przyczynił się do licznych przemian przestrzennych, społecznych, ekonomicznych. Współczesny Wałbrzych to nadal ważny ośrodek przemysłowy. Pokopalniane wieże szybowe stanowią najbardziej czytelny symbol Wałbrzycha i winny być nieodłącznym elementem krajobrazu miasta, przypominającym o jego korzeniach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 118-130
Keywords: przestrzeń publiczna; rewitalizacja; struktura przestrzenna; public space; revitalization; spatial structure