Znaczenie samorządu pomocniczego w realizacji zadań publicznych. Wprowadzenie do tematu - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (The Significance of Auxiliary Government in the Realization of Public Tasks. Introduction to the Subject, 2011)
Samorząd pomocniczy staje się powoli istotnym elementem funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego. Jego wzmocnienie i rozszerzenie zadań i kompetencji stwarza realne warunki trafnej identyfikacji problemów społecznych i skutecznej ich realizacji przez organy władzy publicznej przy aktywnym udziale interesariuszy. Celem opracowania jest uwypuklenie znaczenia samorządu pomocniczego w procesie realizacji zadań publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 176-187
Keywords: społeczności lokalne; local community