Wykluczenie cyfrowe jako bariera rozwoju lokalnego w dobie gospodarki opartej na wiedzy - Kina, Ewelina (Digital Divide as a Barrier of Local Development in an Era of Knowledge-Based Economy, 2011)
Niniejszy artykuł jest poświęcony identyfikacji zagadnienia, które stanowi jedno z głównych zagrożeń w dobie gospodarki opartej na wiedzy i społeczeństwa informacyjnego - wykluczenia cyfrowego. Autorka podejmuje próbę wskazania głównych wyzwań, jakie niesie za sobą rozwój nowej gospodarki i społeczeństwa dla rozwoju lokalnego, szczególnie akcentując w tym kontekście społeczne i ekonomiczne konsekwencje wykluczenia cyfrowego. Artykuł ogniskuje uwagę na barierach rozwoju, które powstają w wyniku digital divide i stanowią istotne, a niestety często marginalizowane zagrożenia dla budowania innowacyjnej i konkurencyjnej gospodarki opartej na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 197-209
Keywords: wykluczenie cyfrowe; rozwój lokalny; digital divide; ocal development