Współpraca władz samorządowych z przedsiębiorcami - na przykładzie wybranych inicjatyw klastrowych - Klemens, Brygida (Cooperation Between Local Governments and Entrepreneurs on the Example of Chosen Cluster Initiatives, 2011)
W artykule ukazano rolę współpracy władz samorządowych z przedsiębiorcami w procesie tworzenia i funkcjonowania inicjatyw klastrowych (na przykładzie województwa opolskiego). Interesującymi pytaniami były: Czy występuje taka współpraca, a jeśli tak, to w jakim zakresie? Jakie są bariery współpracy między sektorem publicznym a prywatnym? Czego od władz oczekują przedsiębiorcy i animatorzy inicjatyw klastrowych, a co od nich otrzymują? Ważną kwestią było też zbadanie, czy przedsiębiorcy dążą do współpracy i na jakiej płaszczyźnie jest ona możliwa. W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na te pytania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 210-221
Keywords: instytucje samorządów terytorialnych; klastry; współpraca; przedsiębiorca; local government institutions; government institutions; business cluster; cooperation; entrepreneur