Finansowanie rozwoju zrównoważonego z budżetów gmin o wysokich walorach przyrodniczych na Dolnym Śląsku - Kutkowska, Barbara; Struś, Mirosław (Financing Sustainable Development from the Budgets of High Natural Value Municipalities in Lower Silesia, 2011)
W artykule poddano analizie finansowanie z budżetu rozwoju gmin o szczególnych walorach przyrodniczych. W opracowaniu skoncentrowano się na gminach Krośnice i Stronie Śląskie, w których udział terenów chronionych w łącznej powierzchni gminy wynosi odpowiednio ok. 69 i 79%. W obu gminach w latach 2000-2007 nastąpił wzrost dochodów budżetowych, jednak zarówno tempo wzrostu, jak i struktura wykazują wyraźne różnice. Gmina Stronie Śląskie bazuje przede wszystkim na dochodach własnych, podczas gdy w gminie Krośnice skoncentrowano się na pozyskiwaniu środków unijnych i za ich pomocą realizowane są inwestycje. Struktura wydatków w obu gminach również wyraźnie się różni. Gmina Krośnice inwestuje przede wszystkim w gospodarkę komunalną i ochronę środowiska, podczas gdy w gminie Stronie Śląskie najważniejszą pozycję wśród wydatków stanowią oświata i wychowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 264-278
Keywords: rozwój zrównoważony; budżet gminy; rekreacyjne walory środowiska; dochody budżetowe; wydatki budżetowe; sustainable development; district budget; recreational values of the environment; budget revenue; budget expenditures