Uwarunkowania rozwoju lokalnego w kontekście działalności instytucji religijnych ze szczególnym uwzględnieniem Kościoła katolickiego - Łuczyszyn, Andrzej (Conditions of Local Development in the Context of Religious Institutions Activity with Particular Emphasis on the Catholic Church, 2011)
W artykule przedstawiono istotę i mechanizm rozwoju lokalnego, uwzględniając w szczególności znaczenie instytucji Kościoła katolickiego, którego rola we współczesnej gospodarce lokalnej staje się nie do przecenienia. Jest to o tyle istotne, że samorząd terytorialny jako kreator rozwoju lokalnego wymaga wsparcia społecznego i poparcia podejmowanych inicjatyw. Kształtowanie takiego rozwoju poprzez akceptację społeczną wymaga zatem nie tylko współpracy, ale przede wszystkim pokonywania wszelkiego rodzaju barier, które tkwią głęboko w świadomości lokalnego społeczeństwa. Budowanie symbiozy znaczenia instytucji publicznych i religijnych kreujących nowe wartości w lokalnych przestrzeniach społeczno- -gospodarczych winno stać się wiodące w nadawaniu nowych impulsów co do realizacji misji, do jakich zostały powołane, a wartości moralne powinny być najistotniejszym czynnikiem rozwoju lokalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, 288-302
Keywords: Kościół katolicki; przestrzeń społeczno-gospodarcza; samorząd terytorialny; Roman Catholic Church; social economic space; local government