Efekty funkcjonowania Słupskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - Małachowski, Krzysztof (Effects of Functioning of Slupsk Special Economic Zone, 2011)
Słupska Specjalna Strefa Ekonomiczna powstała w 1997 r. Położona jest w północnej części Polski, w bliskości Republiki Federalnej Niemiec. Na koniec grudnia 2009 r. powierzchnia całkowita Strefy wynosiła 401,1725 ha (z czego ok. 59,1% stanowiły grunty zagospodarowane) rozlokowanych w trzech województwach: pomorskim, zachodniopomorskim i wielkopolskim. Do tego czasu wydano 71 zezwoleń na działalność gospodarczą w SSSE. Liczba zatrudnionych zasadniczo systematycznie wzrastała i wynosiła 2,4 tys. osób. Funkcjonują tu firmy głównie z branży motoryzacyjnej, hutnictwa, przetwórstwa drzewnego, branży metalowej, przetwórstwa ryb oraz usług transportu i magazynowania. Zgodnie z ustawą o specjalnych strefach ekonomicznych, Słupska Specjalna Strefa Ekonomiczna będzie funkcjonować do 2020 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 311-324
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; polityka regionalna UE; rozwój regionalny; special economic zones; EU regional policy; regional development