Praktyka gospodarowania przestrzenią na przykładzie gminy Sobótka - Mastalska-Cetera, Barbara (Practice of Spatial Planning on the Example of Sobótka Commune, 2011)
Gospodarka przestrzenna jest działalnością człowieka, która wywiera bezpośredni wpływ na środowisko przyrodnicze poprzez określanie sposobów korzystania z przestrzeni. Szczególną rolę odgrywa na terenach chronionych oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Celem opracowania jest analiza dokumentów planistycznych regulujących politykę przestrzenną gminy Sobótka. W przypadku wybranej gminy można zauważyć występującą różnicę między deklaracjami a praktyką gospodarowania przestrzenią.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, S. 335-348
Keywords: gospodarka przestrzenna; ochrona terenów zielonych; spatial economy; protection of green areas