Proces gentryfikacji w miastach - Pięta-Kanurska, Małgorzata (Gentrification in the Cities, 2011)
Współcześnie miasta są głównym motorem generowania innowacji i wzrostu gospodarczego. Jednak nie należy zapominać, iż są równocześnie areną występowania poważnych problemów społeczno-ekonomicznych i przestrzennych. Zaliczyć tu można problem degradacji centralnych dzielnic miasta, którego przejawem są zdekapitalizowane budynki, bezrobocie, ubóstwo czy wykluczenie społeczne. Ze względu na to, że obecnie Unia Europejska przykłada wielką wagę do koncepcji rozwoju zrównoważonego, warto zwrócić uwagę na gentryfikację, która jest procesem polegającym na podniesieniu poziomu życia na danym obszarze. W artykule scharakteryzowano proces gentryfikacji na wybranych przykładach oraz zidentyfikowano zarówno jego pozytywne, jak i negatywne aspekty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 395-405
Keywords: gentryfikacja; rewitalizacja miasta; socjologia miasta; gentrification; city revitalization; city sociology