Metropolizacja w Polsce - szansa czy utopia? - Prusek, Andrzej (Metropolization in Poland - Chance or Utopia?, 2011)
Głównym celem referatu jest przedstawienie teoretycznych problemów związanych z procesem metropolizacji w Polsce. Drugim celem referatu jest przedstawienie autorskiej oceny lansowanej w Polsce koncepcji metropolizacji zamiast "nieefektywnej" polityki spójności. Autor wskazuje na utopijność poglądów na temat możliwości zbudowania w Polsce metropolii w oparciu o środki publiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 416-428
Keywords: metropolizacja; aglomeracje miejskie; rozwój społeczno-gospodarczy; metropolisation; urban agglomerations; social economic development