Relacje społeczno-ekonomiczne w podregionach Dolnego Śląska - Przybyła, Katarzyna (Socio-Economic Relations in Lower Silesia Subregions, 2011)
W artykule przeprowadzono analizę sytuacji społeczno-ekonomicznej występującej w podregionach Dolnego Śląska klasyfikowanych, zgodnie z Nomenklaturą Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NTS), na poziomie NTS 3. Dokonano również próby wykazania wewnętrznych zróżnicowań mających miejsce w regionie. Badaniu poddano następujące wielkości: wydatki i dochody budżetów w przeliczeniu na mieszkańca, stopę bezrobocia rejestrowanego, przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto, liczbę podmiotów zarejestrowanych oraz jednostki nowo zarejestrowane w rejestrze REGON, nakłady inwestycyjne i wartość brutto środków trwałych w przedsiębiorstwach oraz przyrost naturalny i migracje ludności. Do badania zgromadzono przestrzenne szeregi danych dla roku 2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 429-437
Keywords: region; sytuacja społeczno-ekonomiczna; social and economic conditions