Działania samorządu województwa w celu podniesienia dostępności komunikacyjnej Dolnośląskiego Obszaru Metropolitalnego - Przybyszewska, Joanna; Frycz, Michał (Actions of Voivodeship Government in Order to Improve Transport Accessibility of the Lower Silesian Metropolitan Area, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie działań samorządu województwa dolnośląskiego w zakresie podniesienia dostępności komunikacyjnej powstającego Wrocławskiego Obszaru Metropolitalnego. Autorzy, wychodząc od analizy procesów formowania się obszarów metropolitalnych na świecie i w Europie, przedstawiają działania prowadzone w ostatnich latach przez władze regionu dolnośląskiego w zakresie budowy nowoczesnej infrastruktury drogowej, kolejowej i lotniczej. Wśród prowadzonych projektów na szczególną uwagę zasługuje zaangażowanie władz samorządu województwa w budowę nowoczesnej kolei metropolitalnej, w tworzenie Środkowoeuropejskiego Korytarza Transportowego CETC oraz w projekt aktywizacji Odrzańskiej Drogi Wodnej. Wszystkie te działania mają na celu wzmocnienie głównego ośrodka wzrostu w województwie dolnośląskim, jakim jest powstający Wrocławski Obszar Metropolitalny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 438-446
Keywords: obszar metropolitalny; transport; metropolitan area