Rola subwencji w budżecie powiatów województwa świętokrzyskiegoRola subwencji w budżecie powiatów województwa świętokrzyskiego - Rogalska, Joanna (The Role of Subsidy in the Budget of Districts of Świętokrzyskie Voivodeship, 2011)
W artykule ukazano subwencję jako jedno z trzech głównych źródeł dochodu powiatu. Pierwsza część obejmuje teoretyczne ujęcie subwencji, mechanizmy i algorytmy poszczególnych części subwencji otrzymywanych przez powiat. W drugiej części artykułu zaprezentowano miejsce subwencji w ogólnej strukturze budżetów powiatów województwa świętokrzyskiego oraz w stosunku do dochodów własnych uzyskiwanych przez te jednostki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 467-474
Keywords: finanse publiczne; subwencje; powiat; public finance; subsidies; county