Dylematy rozwoju Wrocławia w świetle koncepcji "klasy kreatywnej" - Szołek, Krzysztof (Dilemmas of Development of the City of Wroclaw and the Light of the Concept of Creative Class, 2011)
Pojęcie "klasy kreatywnej" upowszechnia się w polskiej literaturze dotyczącej problematyki rozwoju miast. W artykule zaprezentowano próbę porównania identyfikowanych przez R. Floridę zjawisk i procesów obserwowanych w na przykładzie Pittsburgha w Pensylwanii z sytuacją Wrocławia w kontekście koncepcji "klasy kreatywnej".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 512-520
Keywords: miasto; rozwój gospodarczy; city; economic development