Jelcz-Laskowice - miasto w cieniu Wrocławia - Warczewska, Beata (Jelcz-Laskowice - the City in the Shadow of Wrocław, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki badań sondażowych przeprowadzonych wśród losowo wybranych mieszkańców Jelcza-Laskowic. Celem badań było poznanie preferencji i opinii dotyczących środowiska mieszkalnego, oceny struktury przestrzennej oraz infrastruktury społecznej miasta. Analiza wyników badań empirycznych oraz charakterystyki społeczno-gospodarczej miasta pozwoliła na stwierdzenie błędów w kształtowaniu struktury funkcjonalno-przestrzennej (brak centrum) oraz niewystarczające wyposażenie w urządzenia infrastruktury społecznej, szczególnie w zakresie funkcji sportowo-rekreacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 533-549
Keywords: miasta; struktura przestrzenna; sieć osadnicza; city; spatial structure; settlement network