Organizacja urzędów miejskich w miastach wojewódzkich - Wojciechowski, Marek (Organization of Municipal Administration in Some Voivodeship Capitals, 2011)
Urząd miasta jest elementem miasta i zajmuje istotną pozycję w zarządzaniu usługami publicznymi. Przedmiotem artykułu jest prezentacja wyników badań empirycznych dotyczących organizacji i zatrudnienia w urzędach komunalnych w miastach wojewódzkich w Polsce. Sposób organizacji urzędu wpływa pośrednio na koszt władzy publicznej w mieście.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 570-578
Keywords: administracja samorządowa; miasto; self-government administration; city