Zasoby endogeniczne jako czynnik rozwoju lokalnego i regionalnego. Studium przypadków wybranych gmin województwa dolnośląskiego - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Endogenous Resources as a Factor of Local And Regional Development. Case Study of Chosen Administrative Districts of Lower Silesia Voivodeship, 2011)
W artykule omówiono wybrane zasoby endogeniczne czterech gmin aglomeracji wrocławskiej: Świdnicy, Oleśnicy, Jelcza-Laskowic i Brzegu Dolnego oraz związki między nimi a poziomem rozwoju badanych jednostek samorządu terytorialnego, jak również aglomeracji i regionu. Analizie poddano przede wszystkim: działalność przedsiębiorców, zasoby ludzkie oraz zasoby specyficzne dla badanych jednostek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 152, s. 579-588
Keywords: czynniki rozwoju gospodarczego; aglomeracje miejskie; factors of economic development; urban agglomerations