Dekompozycyjne i mieszane metody w pomiarze preferencji wyrażonych - Rybicka, Aneta (Decompositional and mixed methods in consumers' preferences measurement, 2011)
Zagadnieniem dość często pojawiającym się w trakcie wyboru metody badań jest problem skali i zakresu badań. Dotyczy to sytuacji, gdy konieczne jest uwzględnienie dużej liczby zmiennych i (lub) dużej liczby poziomów zmiennych. Drugim bardzo ważnym problemem związanym z wyborem odpowiedniej metody pomiaru jest stworzenie sytuacji, która najbardziej odzwierciedlałaby rzeczywisty proces podejmowania decyzji przez respondentów. W artykule przedstawiono metody pomiaru preferencji wyrażonych reprezentujące podejście kompozycyjne, dekompozycyjne oraz mieszane. Zaprezentowano również nową metodę: adaptacyjną- metodę wyborów dyskretnych, która pozwala wykorzystać w badaniu większą liczbę atrybutów i ich poziomów oraz odzwierciedla rzeczywiste procesy decyzyjne podejmowane przez konsumentów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, 36-46
Keywords: preferencje konsumentów; metody pomiaru preferencji; adaptacyjna metoda wyborów dyskretnych