Uwagi na temat własności estymatorów wyznaczanych na bazie niepełnych danych - Zmyślona, Beata (Notes on the Estimators Properties in Case of Imputed Data Sets, 2011)
W praktyce w przypadku niepełnych danych wykorzystuje się metody imputacji rozumiane jako metody szeroko rozumianej predykcji brakujących danych. Takie uzupełnione dane traktowane są tak, jak gdyby były obserwowalne, co powoduje niewłaściwe oszacowanie estymatora oraz wariancji estymatora, zwłaszcza jeżeli mechanizm generowania brakujących danych jest nielosowy. W artykule pokazano przykłady wpływu imputacji na własności estymatorów. Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie metod wielokrotnego uzupełniania danych, które uwzględniają tzw. błąd imputacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 83-93
Keywords: wnioskowanie statystyczne w przypadku niepełnych danych; macierz utraconej informacji na skutek brakujących danych; błąd imputacji; imputacja wielokrotna