Metody consensusu w odniesieniu do niepełnych pokryć uporządkowanych - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Hernes, Marcin (Consensus Methods for Incomplete Ordered Coverings, 2011)
W niniejszym artykule przedstawiono metody consensusu dla niepełnych pokryć uporządkowanych, które w wielu przypadkach stanowią strukturę informacji ekspertowej. Struktura ta znajduje zastosowanie wtedy, gdy ekspert sklasyfikuje elementy zbioru tak, że każdy element należy do jednej klasy lub do wielu klas. Wybór consensusu jest jedną z metod rozwiązywania konfliktów wiedzy w systemach rozproszonych. W artykule przedstawiono definicję niepełnego pokrycia uporządkowanego, przekształcenia niepełnego pokrycia uporządkowanego w inne niepełne pokrycie uporządkowane, definicję funkcji odległości między niepełnymi pokryciami uporządkowanymi, algorytmy consensusu według kryterium C1 i C2. Ponieważ algorytm consensusu według kryterium C2 jest algorytmem heurystycznym, przedstawiono wyniki badania efektywności tego algorytmu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 163, s. 121-129
Keywords: systemy rozproszone; konflikty wiedzy w systemach; metody consensusu; struktury wiedzy ekspertowej; niepełne pokrycia uporządkowane