Zderzenie cywilizacji Wschodu i Zachodu - wątpliwości związane z odpowiedzialnym zarządzaniem łańcuchami dostaw - Teneta-Skwiercz, Dorota (The Clash of Eastern and Western Civilizations - Nagging Doubts within the Responsible Management of Delivery Chains, 2011)
W artykule dokonano oceny możliwości i potrzeby upowszechniania, w ramach odpowiedzialnego zarządzania łańcuchami dostaw, wartości Zachodu w krajach azjatyckich. Analizie poddano kodeksy postępowania dostawców, będące narzędziem promowania tych wartości. Z uwagi na złożoność badanej tematyki, w rozważaniach skupiono się na cywilizacji chińskiej, pomijając zarazem inne cywilizacje objęte mianem cywilizacji Wschodu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 20-28
Keywords: wartości; kodeksy; łańcuch dostaw