Przywództwo w funkcjonowaniu przedsiębiorstw w różnych regionach kulturowych - Grzesik, Katarzyna (Leadership in Enterprises of Different Cultural Regions, 2011)
Wzrost znaczenia globalizacji dla funkcjonowania przedsiębiorstw tworzy potrzebę głębszego zrozumienia wpływu kultury na działalność organizacji i przywództwo. Projekt badawczy GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) przedstawia relacje między wymiarami kultury a efektywnym przywództwem w organizacji. W wyniku przeprowadzonych badań wyodrębniono sześć atrybutów tworzących kulturowy globalny profil przywództwa. Przywódcy powinni doceniać różnice kulturowe, aby dobrze przewodzić pracownikom pochodzącym z różnych kultur.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 29-38
Keywords: przedsiębiorstwo; przywództwo; kultura