Elastyczny model zatrudnienia w świetle koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi - Bąk-Grabowska, Dominika (Flexible Model of Employment in the Light of Human Resources Management Concept, 2011)
W opracowaniu skonfrontowano założenia koncepcji Zarządzania Zasobami Ludzkimi ze zmianami, jakie dokonują się w modelu zatrudnienia współczesnych przedsiębiorstw. Szczególną uwagę zwrócono na akcentowaną w tej koncepcji wspólnotę interesów pracodawców i pracowników oraz wyróżniane w jej ramach tzw. podejście miękkie i twarde. Analizy dokonano, odnosząc się w dużej mierze do zjawiska zastępowania stosunku pracy zatrudnieniem niepracowniczym, polegającym na zawieraniu z wykonawcami zadań umów zleceń i umów o dzieło.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 162, s. 39-50
Keywords: elastyczny model zatrudnienia; zatrudnienie niepracownicze; koncepcja Zarządzania Zasobami Ludzkimi (ZZL); interesariusze