Marka jako instrument społecznego konstruowania jednostki - metody jakościowe i ilościowe - Pałys, Katarzyna (Brand as an Instrument of Social Creation of a Unity - Qualitative and Quantitative Methods, 2011)
Prezentowane badanie ma pokazać, że dzisiaj marki nie tylko porządkują sposób postrzegania i kategoryzowania świata, ale tworzą i konstruują to, co postrzegamy jako otaczającą nas rzeczywistość, oraz nas samych w przestrzeni społecznej. To one mówią, kim jesteśmy, w co wierzymy, dokąd zmierzamy. W badaniu wykorzystano zarówno techniki jakościowe (jak pogłębiony wywiad indywidualny - IDI, analizę fotografii socjologicznej (interpretacja semiologiczna), jak i badanie ilościowe (badanie ankietowe). Na potrzeby operacjonalizacji i porządkowania części jakościowej zastosowano nieużywany dotąd podział marek na taxis (marki o planowo skonstruowanej tożsamości) i kosmos (marki o spontanicznie powstałej tożsamości, jak na przykład ekologizm). Dodatkowo skonstruowano narzędzia mierzące poziom wiedzy i identyfikacji respondenta z marką.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 19-35
Keywords: corporate identity; marka; indywidualny wywiad pogłębiony; fotografia socjologiczna; interpretacja semiologiczna