Współzależność metod ustalania cen w polskich przedsiębiorstwach w świetle badań własnych - Waniowski, Paweł (Interdependence of Pricing Methods Used in Polish Corporations According to the Individual Researches, 2011)
W artykule zostały zaprezentowane powiązania między trzema podstawowymi metodami ustalania cen: metodą kosztową, opartą na relacjach między podażą a popytem oraz na cenach produktów konkurencyjnych. Na podstawie własnych badań ankietowych i wywiadów w polskich przedsiębiorstwach oraz wykorzystując wyniki innych badań, omówiono uwarunkowania i wskazano na różnego rodzaju zależności między poszczególnymi metodami. Przytoczone wyniki świadczą o zróżnicowanym podejściu do problemów stanowienia cen, można jednak zauważyć coraz większą skłonność firm do poszukiwania coraz to nowych rozwiązań w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 104-114
Keywords: metody stanowienia cen; zależności, uwarunkowania; badania ankietowe