Zmienność zadań i przedmiotu kontroli marketingowej w kontekście oceny jej funkcjonowania - Kowal, Witold (Variability of Tasks and the Subject of Marketing Control in the Context of Its Functioning Assessment, 2011)
Celem referatu jest przedstawienie wyników badania przedsiębiorstw, dotyczącego problematyki skuteczności w kontroli marketingowej. Wskazują one, że skuteczność strategiczna ma najważniejsze, a skuteczność operacyjna najmniej znaczące zadanie w kontroli marketingowej. Natomiast od strony informacyjnej najważniejszą rolę w kontroli skuteczności przypisuje się ocenie sprzedaży, udziału w rynku, satysfakcji i lojalności nabywców. Wyniki badania wskazują, że znaczenie celu i przedmiotu kontroli jest takie samo, nawet gdy jej funkcjonowanie zostało oceniane gorzej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 146-157
Keywords: kontrola marketingowa; skuteczność operacyjna; skuteczność strategiczna