Upodobania muzyczne Dolnoślązaków w świetle badań ankietowych - Światowy, Grażyna (Musical Tastes of Lower Silesia Population in the Light of a Questionnaire Survey, 2011)
Autorka prezentuje wyniki badań przeprowadzonych w 2008 r. Ich celem było poznanie nie tylko upodobań muzycznych Dolnoślązaków, ale również przedstawienie praktycznych wskazań dotyczących kreowania muzycznej oferty sal koncertowych Wrocławia. Cel praktyczny koncentrował się na określeniu, co zrobić, aby sale koncertowe nie były puste, jak je wypełnić, przyciągnąć klientów i motywować ludzi do przychodzenia na koncerty. W artykule skupiono się na opisie nawyków słuchania i preferowanych przez Dolnoślązaków typach muzyki, ich zamiłowaniach do określonych koncernów, przedstawiono motywy uczestnictwa w imprezach muzycznych, samoocenę poziomu wiedzy muzycznej oraz identyfikowanie się z określonymi typami słuchaczy oraz zwyczaje słuchania muzyki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 191-201
Keywords: rodzaje muzyki; zwyczaje słuchania muzyki; organizacja koncertów muzycznych; typowe sylwetki uczestników imprez muzycznych