Wpływ kryzysu finansowego na napływ inwestycji zagranicznych do Polski - Gierzycka, Jadwiga (Impact of the Financial Crisis on the Foreign Direct Investment Inflow in Poland, 2010)
Kryzys na rynkach finansowych doprowadził do poważnego załamania w wielu gospodarkach krajowych i w gospodarce światowej. Znacząco ograniczył inwestycje korporacji międzynarodowych. Począwszy od 2007 r. mają one tendencję spadkową zarówno w gospodarce światowej, jak i w Polsce. Najwyższy poziom zagraniczne inwestycje bezpośrednie osiągnęły w 2007 r., od którego następuje ciągły spadek. Niekorzystna sytuacja w tym zakresie pogłębia i tak już poważne problemy globalne i lokalne. Zmniejszenie tempa wzrostu PKB, wzrost bezrobocia to nie tylko efekt ograniczania produkcji przez krajowe przedsiębiorstwa, ale i poważnego ograniczenia zagranicznych inwestycji bezpośrednich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 73-81
Keywords: kryzys finansowy; zagraniczne inwestycje bezpośrednie; korporacje międzynarodowe