Wykorzystanie teorii gier we współpracy uczestników konsorcjum eksportowego - Koszewski, Radosław (Application of the Game Theory in Export Consortium Members' Cooperation, 2010)
Konsorcjum eksportowe to specyficzna forma aliansu zawiązanego między małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MSP) w celu wspólnego prowadzenia eksportu i podniesienia ich konkurencyjności na rynku. Głównym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie możliwości aplikacyjnych teorii gier do analizy zachowań członków konsorcjów. Zdaniem autora należy założyć pewien zakres tolerancji dla łamania zasad przez partnerów w aliansie. Ustalenie tego zakresu na zbyt wysokim poziomie powoduje wystąpienie oportunizmu, natomiast zbyt niski poziom prowadzi do licznych konfliktów i ostatecznie do rozwiązania konsorcjum eksportowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 171-178
Keywords: konsorcja eksportowe; teoria gier