Niewypłacalność państwa - czynniki determinujące i możliwości predykcji - Mesjasz, Lidia (Sovereign Default - Determinants and Prediction, 2010)
W artykule omówiono uwarunkowania ekonomiczne i polityczne związane z prawdopodobieństwem wystąpienia kryzysu płatniczego państwa. Wykorzystując relatywnie nową w tej dziedzinie metodologię drzewa decyzyjnego, zidentyfikowano główne czynniki determinujące ryzyko niewypłacalności państwa oraz sklasyfikowano kraje podatne lub odporne na kryzys. Klasyfikacja ta może być przydatna do podejmowania właściwych działań na rzecz zapobiegania kryzysom oraz lepszego ich przewidywania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 201-213
Keywords: zadłużenie państwa; kryzysy; niewypłacalność