Fuzje i przejęcia w Polsce w pierwszym dziesięcioleciu XXI wieku - Piasecka-Głuszak, Agnieszka; Adamczyk, Marzena (Mergers and Acquisitions in Poland in the First Decade of XXI Century, 2010)
Fuzje i przejęcia odegrały i odgrywają w Polsce ogromną rolę. W ostatnich latach można zaobserwować ogólny wzrost fuzji i przejęć zarówno według wartości, jak i pod względem liczby zawartych transakcji. Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień teoretycznych z zakresu fuzji i przejęć, ich głównych motywów i form, a przede wszystkim procesów fuzji i przejęć, które miały miejsce od początku transformacji gospodarki polskiej do dziś (lata 1995-2009), w oparciu o liczne raporty i rankingi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 277-295
Keywords: fuzja; przejęcie; fuzje i przejęcia w Polsce; transakcje fuzji i przejęć; procesy fuzji i przejęć