Konsekwencje globalnego kryzysu finansowego - Sporek, Tadeusz (Consequences of the Global Financial Crisis, 2010)
W artykule przedstawiono problemy związane z obecnym kryzysem finansowym. Autor podejmuje próbę wskazania, że kryzys ma bardzo głębokie przyczyny i skutki w obszarach: zmian finansowych i procesów społecznych. Nie jest możliwe ich rozpatrywanie bez uwzględnienia szerszego kontekstu. W artykule wskazano na nowe instrumenty finansowe, "ukryte" gwarancje rządowe rozszerzone na instytucje finansowe i słabość nadzoru bankowego i własności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 377-387
Keywords: kryzys finansowy; sekuratyzacja; globalizacja; kapitał zagraniczny; rynki finansowe