Międzynarodowa kooperacja gospodarcza źródłem przewagi? Badania opinii kooperantów na rynku polskim - Stępień, Beata (International Economic Co-operation - Source of Competitive Advantage? Empirical Evidence from Poland, 2010)
Artykuł stanowi próbę empirycznej weryfikacji popularnej w literaturze tezy o korzyściach płynących z uczestnictwa w międzynarodowej kooperacji gospodarczej. Publikacje poświęcone tej tematyce właściwie dość jednoznacznie wskazują przy okazji analizy mankamentów i zalet tego rodzaju aktywności podmiotów, że kooperacja gospodarcza staje się współcześnie jednym z istotniejszych źródeł przewagi konkurencyjnej. Wyniki badań empirycznych dotyczących międzynarodowej kooperacji gospodarczej, której uczestnikami są podmioty działające na terenie Polski, nie są jednak tak jednoznacznie entuzjastyczne i ujawniają wiele mankamentów tego rodzaju działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 388-398
Keywords: międzynarodowa kooperacja gospodarcza; mankamenty; korzyści kooperacji; kooperacja międzynarodowa w Polsce