Chiny a światowy kryzys gospodarczy - Wiktor, Zbigniew (China and World Economy Crisis, 2010)
Gospodarka światowa znajduje się od września 2008 r. w głębokim kryzysie, który w szczególności doprowadził do spadku PKB w Stanach Zjednoczonych i innych państwach kapitalistycznych. Kryzys miał także negatywny wpływ na chińską gospodarkę, szczególnie na handel zagraniczny, ale został szybko przezwyciężony. Po słabej połowie 2009 r. gospodarka chińska osiągnęła w całym roku 8,7% wzrostu PKB. Jednocześnie w tym czasie pogłębiły się stare i nowe sprzeczności i KPCh musiała wprowadzić nowe środki w zakresie przezwyciężenia korupcji i rozwoju demokracji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 408-418
Keywords: kryzys gospodarczy; socjalistyczna gospodarka rynkowa; przeczności w Chinach; nowa chińska burżuazja; korupcja w Chinach; socjalizm w chińskim stylu