Dyplomacja gospodarcza jako nowe narzędzie polityki zagranicznej państwa - Hryniewiecki, Rafał; Borońska, Katarzyna (Economic Diplomacy as a New Tool of State's Foreign Policy, 2010)
Erozja roli państwa, proliferacja aktorów zaangażowanych w kształtowanie międzynarodowych stosunków politycznych oraz wzrost rangi tematów gospodarczych poruszanych na arenie międzynarodowej unaoczniły potrzebę redefinicji pojęcia dyplomacji, ujmowanej dotychczas głównie w perspektywie politologicznej. Spowodowało to wyodrębnienie się nowej formy dyplomacji, zwanej dyplomacją gospodarczą, która w nowocześnie zarządzanych państwach traktowana jest jako równorzędna wobec dyplomacji międzynarodowych stosunków politycznych. Celem artykułu jest analiza ewolucji dyplomacji w stronę dyplomacji gospodarczej na tle przemian środowiska międzynarodowego. Autorzy pokazują, że dyplomacja gospodarcza, jako kompleksowy składnik rozwoju państwa, jest narzędziem polityki zagranicznej służącym również realizacji celów politycznych na arenie międzynarodowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 111-122
Keywords: dyplomacja; dyplomacja gospodarcza; polityka zagraniczna; globalizacja