Model integracji europejskiej i jego przydatność dla integracji krajów mniej zaawansowanych w rozwoju - Garlińska-Bielawska, Joanna (Model of the European Integration and Its Relevance for the Integration of Less Developed Countries, 2010)
Dzisiejsza Unia Europejska stanowi inspirację i pewien wzór do naśladowania dla krajów z innych części świata, w tym dla krajów słabiej rozwiniętych. Na podstawie kilkudziesięcioletniego doświadczenia wydaje się, że model europejski jest jednak bardzo trudny do zastosowania w praktyce integracyjnej innych części świata. Praktyka integracji pokazuje coraz częstsze funkcjonowanie ugrupowań na różnym poziomie rozwoju. Świadczą o tym ostatnie rozszerzenia UE, Meksyk w NAFTA, planowana Strefa Wolnego Handlu Obu Ameryk (FTAA) czy Laos, Kambodża i Wietnam w ASEAN.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 82-93
Keywords: model integracji; międzynarodowa integracja gospodarcza; integracja europejska; integracja krajów słabo rozwiniętych