Chińskie inwestycje w Afryce : fakty i mity - Kopiński, Dominik (Chinese Investments in Africa : Myths and Realities, 2010)
W ostatnich latach Chiny stały się dla rządów afrykańskich priorytetowym inwestorem i realną alternatywą dla kontestowanych relacji ze światem zachodnim. Także z perspektywy Chin ranga Afryki jako kierunku chińskich inwestycji wyraźnie wzrosła. Działalność chińskich przedsiębiorstw w Afryce jest niezmiennie przedmiotem wielu kontrowersji. Ze względu na ogromną dynamikę relacji sino-afrykańskich część poglądów na temat chińskich BIZ straciła na aktualności, inne są wynikiem niepełnej wiedzy lub zniekształconego przekazu medialnego. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie charakterystyki chińskich inwestycji na kontynencie afrykańskim oraz ustalenie, które informacje na temat chińskiej obecności w Afryce są prawdziwe, a które należy uznać za mity.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 142-150
Keywords: chińskie BIZ; Afryka Subsaharyjska; relacje sino-afrykańskie