Skutki członkostwa w strefie Schengen dla ruchu granicznego na pograniczu polsko-ukraińskim - Kuśpit, Jarosław (Effects of the Schengen Zone Membership for Border Movements in the Borderland between Poland and Ukraine, 2010)
Skutki związane z członkostwem Polski w strefie Schengen związane są z korzyściami, jakie wystąpiły w wyniku likwidacji kontroli na granicach z krajami Unii Europejskiej. Jednocześnie wystąpiły koszty wynikające ze zmiany zasad ruchu granicznego na polskiej granicy wschodniej, która stała się zewnętrzną granicą dla strefy Schengen. Badania przeprowadzone na terenach pogranicza polsko-ukraińskiego pozwalają na stwierdzenie, że wystąpiło znaczne zmniejszenie ruchu granicznego oraz spadły obroty handlowe na terenach przygranicznych. Ogólny bilans skutków członkostwa w strefie Schengen jest dla Polski jednoznacznie korzystny, jednak zmiany, jakie wystąpiły na granicy wschodniej, stanowią istotny problem w wymiarze regionalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 172-179
Keywords: Układ z Schengen; ruch graniczny; wizy wjazdowe; Polska-Ukraina