Polska agencja promocji inwestycji zagranicznych w kontekście rozwiązań światowych - Kuźmińska-Haberla, Aleksandra (Polish Foreign Investment Promotion Agency in the Context of Global Solutions, 2010)
Przepływy bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) są istotnym elementem gospodarki globalnej. Znaczenie BIZ dla rozwoju kraju wzmaga zainteresowanie ich przyciąganiem oraz tworzeniem programów promocji inwestycji. Te programy zwykle realizowane są przez agencje promocji inwestycji (API). Celem artykułu jest ukazanie specyfiki funkcjonowania polskiej agencji promującej inwestycje zagraniczne w porównaniu z rozwiązaniami stosowanymi na świecie. Analizie zostanie poddany sposób organizacji agencji, a także metody i zakres realizowanych przez nie funkcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 180-188
Keywords: agencja promocji inwestycji; promocja bezpośrednich inwestycji zagranicznych; bezpośrednie inwestycje zagraniczne