Problematyka kryteriów konwergencji nominalnej w dobie kryzysu - Michalczyk, Wawrzyniec (The Problem of Nominal Convergence Criteria in Time of Crisis, 2010)
Autor publikacji dokonuje analizy wypełniania kryteriów konwergencji przez kraje Unii Europejskiej na tle zjawisk kryzysowych w gospodarce światowej. Większość tendencji w tym zakresie wydaje się zgodna z przedstawionymi przesłankami teoretycznymi. Kryzys dotknął krajów europejskich z różną siłą, jednak spowodował, że państwa aspirujące do strefy euro zostały postawione w nowej sytuacji, wymagającej korekt ich strategii akcesyjnych. Podstawową tego przyczyną są istotne zmiany w wartościach referencyjnych kryteriów konwergencji oraz w zakresie ich wypełniania przez poszczególne kraje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 189-201
Keywords: kryzys gospodarczy; kryteria konwergencji; integracja walutowa; euro