Kształtowanie wizerunku województwa śląskiego jako regionu atrakcyjnego inwestycyjnie - studium przypadku - Michalik, Ewa (Creating of Silesian Voivodeship Image as an Investment Attractive Region - Case Study, 2010)
Pozytywny wizerunek regionu jest stymulatorem rozwoju gospodarki regionalnej poprzez napływ inwestycji i wykwalifikowanej kadry, co wpływa na podniesienie jakości życia mieszkańców regionu. Wyrazisty wizerunek regionu przyczynia się do uwiarygodnienia przedstawianych inwestorom ofert i potwierdza miarę atrakcyjności dla lokalizacji inwestycji. Województwo śląskie jest regionem o wysokim poziomie atrakcyjności inwestycyjnej, który cechuje bardzo dobrze rozwinięta infrastruktura gospodarcza, stosunkowo chłonne rynki zbytu oraz duża dostępność transportowa. W procesie kształtowania wizerunku województwa śląskiego jako regionu atrakcyjnego dla inwestorów zagranicznych szczególnie duże znaczenie mają działania podejmowane przez władze samorządowe, dostępność funduszy strukturalnych oraz funkcjonowanie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 202-211
Keywords: wizerunek regionu; atrakcyjność inwestycyjna; promocja