Województwo śląskie jako obszar funkcjonowania korporacji transnarodowych : główne determinanty atrakcyjności inwestycyjnej regionu - Pawlas, Iwona (Silesian Voivodeship as an Area of Transnational Corporations' Expansion : Region's Main Investment Attractiveness' Determinants, 2010)
Poziom atrakcyjności inwestycyjnej regionu determinuje napływ kapitału zagranicznego, co przekłada się na możliwości rozwojowe danego obszaru. W pracy przedstawiono wyniki badań nad atrakcyjnością województwa śląskiego na tle pozostałych polskich regionów. Wielowymiarową analizę porównawczą prowadzono w oparciu o zestaw 34 cech diagnostycznych podzielonych na dziesięć kategorii. Badania pozwoliły na zidentyfikowanie głównych atutów województwa śląskiego oraz najważniejszych obszarów problemowych, które ograniczają atrakcyjność analizowanego podmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 262-271
Keywords: atrakcyjność inwestycyjna; transfer kapitału; region; województwo śląskie