Handel globalny i regionalny a innowacyjne wyzwania dla polski - Pluciński, Eugeniusz M. (Global and Regional Trade : Innovation Challenge for Poland, 2010)
W referacie skoncentrowano się na analizie zmian w poziomie strukturalnej konkurencyjności polskiego handlu w okresie 20 lat transformacji systemowo-gospodarczej w kontekście efektów dobrobytowych gospodarki otwartej na poziomie klasycznego handlu międzynarodowego oraz regionalnego. Długookresowa analiza czynnikowej konkurencyjności eksportu oraz intensywności handlu wewnątrzgałęziowego dla lat 1989, 1992, 2002 i 2004-2008 opiera się na wskaźnikach RCA i IIT. Poza diagnozą autor określa wyzwania, jakie stoją przed polską gospodarką, mając na względzie tradycyjną komplementarność czynnikową polskiego eksportu, zatem względnie niską intensywność handlu wewnątrzgałęziowego, co rodzi m.in. tzw. koszt utraconych możliwości w UE. Wstępem do referatu jest prezentacja determinant handlu międzynarodowego od strony popytowej i podażowej. Słowa kluczowe: gospodarka otwarta, handel międzynarodowy, konkurencyjność strukturalna, Polska w UE, determinanty innowacyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 272-284
Keywords: gospodarka otwarta; handel międzynarodowy; konkurencyjność strukturalna; Polska w UE; determinanty innowacyjności