Społeczno-polityczne uwarunkowania inwestycji chińskich w Zambii - Polus, Andrzej (Socio-Political Conditions of Chinese Investment in Zambia, 2010)
W artykule zaprezentowano uwarunkowania chińskich inwestycji w Zambii w kontekście wzrostu antychińskich nastrojów w tym południowoafrykańskim państwie. Zaprezentowano rys relacji historycznych między Lusaką a Pekinem i profil chińskich inwestycji bezpośrednich w Zambii oraz omówiono fenomen popularności Michaela Saty, który oparł swoją kampanię prezydencką na antychińskiej retoryce. Zwrócono też uwagę na złamanie przez chińskiego ambasadora zasady nieingerencji w wewnętrzne sprawy państw podczas wyborów w 2006 roku. Wszystkie rządy Zambii popierają wzrost zaangażowania Chin w tym kraju, otwarte pozostaje jednak pytanie, czy sytuacja w innych państwach kontynentu może przybrać kierunek podobny do tego w Zambii oraz w którą stronę i czy w ogóle rozwinie się antychińska platforma w polityce wewnętrznej dawnej Rodezji Północnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 285-293
Keywords: Chiny; Michael Sata; miedź; zasada nieingerencji w wewnętrzne sprawy państw