Problemy metodologiczne w badaniu filii zagranicznych korporacji transnarodowych w Polsce - Rozkwitalska, Małgorzata (Methodological Issues in Conducting Research on Foreign Subsidiary of Transnational Corporations in Poland, 2010)
Filie zagraniczne korporacji transnarodowych (KTN) są interesującym obiektem dociekań naukowych, uzasadniającym potrzebę opracowania projektu badań. Dlatego też celem pracy jest przedstawienie propozycji metodologii jakościowych badań własnych nad filiami zagranicznymi KTN w Polsce. Na początku zaprezentowane zostało pojęcie i istota filii zagranicznych KTN, dzięki czemu możliwe jest określenie definicyjnych ram badanej populacji. Następnie opisano dostępne źródła danych o filiach zagranicznych w Polsce oraz przedstawiono ich krytyczną ocenę z perspektywy projektu badań własnych. W efekcie zaproponowano koncepcję badań jakościowych opartą na doborze nielosowym i technice wywiadu częściowo ustrukturyzowanego wraz ze wskazaniem zalet i wad zastosowanego podejścia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, 303-316
Keywords: filie zagraniczne; korporacje transnarodowe; badania pierwotne