Znaczenie kapitału zagranicznego na rynku prywatnych świadczeń medycznych w Polsce - Stawicka, Małgorzata; Stawicki, Sławomir (The Role of Foreign Investments on the Polish Market of Private Medical Services, 2010)
Rynek prywatnej opieki zdrowotnej należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się branż w polskiej gospodarce, dlatego wiele korporacji międzynarodowych prowadzi rywalizację w zakresie finansowania tego sektora. Wzrost zainteresowania prywatnymi usługami medycznymi w Polsce jest spowodowany przede wszystkim przez niedostateczny stopień zaspokojenia potrzeb konsumentów przez sektor publiczny, nieodpowiedni wizerunek i stan publicznych placówek świadczących usługi, a także rosnący popyt na usługi prywatnych świadczeń medycznych. Problematyka poruszana w artykule dotyczy zmian związanych ze strukturą własnościową i kapitałową podmiotów funkcjonujących na rynku świadczeń medycznych w Polsce w kontekście wpływu kapitału zagranicznego, w tym konsekwencji zarówno po stronie jednostek, jak i pacjentów oraz perspektyw rozwoju w przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 325-233
Keywords: kapitał zagraniczny; inwestycje zagraniczne; system opieki zdrowotnej; świadczenia medyczne; rynek prywatnych świadczeń medycznych